“CARLLOTTA GRISI – OD VIŽINADE DO VJEČNOSTI” 9.11.2022. u 20.00.

Poštovana publiko,

Na sceni zaječarskog pozorišta u sredu 09. novembra gostuje Umetnički Festival “Rovinj, Art & more” I “Opera b.b.”, iz Zagreba sa predstavom “CARLLOTTA GRISI- OD VIŽINADE DO VJEČNOSTI” , tekst: Annamaria Serda, muzika: Darijan Ivezić

Igraju: Annamaria Serda i Ronald Brans

“Carlotta Grisi od Vižinade do vječnosti” je prva predstava o čuvenoj balerini Carlotti Grisi, prvoj “Žizeli”, te otkriva malo poznatu i interesantnu priču o njenom odnosu sa koreografom Žilom Peroom-s kojim je delila ljubav ka baletu, koja ih je čitavog života  iznova spajala i razdvajala 
O predstavi….

“Carlotta Grisi od Vižinade do vječnosti” je dramska predstava sa muzičkim i plesnim deonicama koja prati životni put svetske primabalerine Karlote Grizi i njenu vezu sa čuvenim koregrafom Žilom Peroom.. Delili su ljubav prema baletu, koja ih je čitavog života iznova spajala i razdvajala. Karlota Grizi koja je rođena u malom, bajkovitom Istarskom gradiću (Vižinadi) a zahvaljujući svom talentu, ambiciji, disciplini i odnosu sa koreografom  Žilom Peroom, dostiže vrhunac baletne umetnosti, plešući po svetskim scenama (Pariz, London, St. Petersburg). Malo poznata činjenica je da je napoznatiji balet romantizma “Žizela” napisan upravo za nju. Teofil Gotje,pesnik koji je cijeli život bio opčinjen Karlotom, piše libreto za “Žizelu” upravo inspirisan Karlotinim likom i delom, dok Adolf Adam komponuje muziku.

U srži drame je Karlotin komplikovan odnos sa Žilom Peroom, čuvenim koreografom, koji je bio njen mentor, suradnik i ljubavnik. Naime posebno je intrigantno to što je Žil Pero radio koreografiju za “Žizelu” međutim njegovo matično pozorište (u Parizu) ga zaobilazi i potpisuju drugog čoveka kao koreografa čuvene “Žizele”. On, dakle, u trenutku Carlottinog najvećeg uspeha, doživljava svoj najveći pad. 

Ovo je temeljni sukob na kojem se bazira naša predstava koja Vas vodi kroz uspone i padove u odnosu i životu dvoje legendarnih umetnika, popraćeno plesnim deonicama i songovima.

 Dakle, reč je o originalnoj priči, originalnom mjuziklu, koji je pretpremijeru imao u samoj Vižinadi ispred rodne kuće Karlote Grizi, a premijeru 02. oktobra.2021. godine u Rovinju u Kazalištu Gandusio u sklopu Umetničkog Festivala “Rovinj, Art&more” čiji je umjetnički direktor, operni pevač i glumac koji u ovoj predstavi tumači lik Žila Peroa, gosp. Ronald Braus. Režiju potpisuje svetski poznata balerina i koreograf Ljiljana Gvozdenović, a muziku hrvatski kompozitor i dirigent Darijan Ivezić. 

Predstava je krajem 2021. godine dobila Nagradu Sv.Eufemija, Nagradu festivala “Rovinj, Art & more” za “Promociju i Revitalizaciju Kulturne Baštine Istre”. 

Cena ulaznice je 100 dinara.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *