O nama

 

Istorija Pozorišta


Pozorište u Zaječaru formirano je 1946. godine kao Oblasno narodno pozorište. Prva predstava, koja je odigrana, 2. februara 1947. godine u zgradi nekadašnjeg Esnafskog doma, na sceni novog profesionalnog pozorišta, bila je „Žita cvetaju“ Jurija Mokreva. Za veoma kratko vreme, zaječarsko Pozorište izraslo je u uglednu i dobro organizovanu kulturnu ustanovu, koja je svoju delatnost u početku vršila na području Timočke krajine.

Na inicijativu ljudi iz zaječarskog teatra 1965. godine u Zaječaru je osnovan jedan od najznačajnijih pozorišnih festivala u Srbiji - Susreti profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“. Za više od pet decenija, koliko ovaj festival traje, Zaječar je šest puta bio domaćin, a ansambl pozorišta osvojio 80 nagrada na festivalima koji su održavani širom Srbije, čime se svrstava u najuspešnije teatre u zemlji.
Komadi “Kamen za pod glavu“, „Četiri sata“, „Karolina Nojber“, „Putujuće pozorište Šopalović“ samo su deo ostvarenja koja su pobudila pažnju publike ali i stručnog dela javnosti, osvojivši, ne mali broj nagrada za glumačko izvođenje, režiju, scenografiju i kostime, na raznim festivalima u zemlji i inostranstvu.
„Dani Zorana Radmilovića“, smotra najboljih pozorišnih ostvarenja, osnovani su 1992.godine , a nagrada koja nosi Zoranovo ime, u glumačkom svetu, važi za jednu od najprestižnijih.

Od 2009. godine održava se i „ZajeČAR“, Međunarodni pozorišni festival za decu, smotra vrhunskih pozorišnih predstava za najmlađe profesionalnih teatara iz zemlje i inostranstva.

Za više od 70 godina postojanja i uspešnog rada pozorište u Zaječaru, uprkos brojnim problemima sa kojima se susretalo kroz decenije postojanja, spada u naznačajnije institucije kulture na istoku Srbije. Do sredine 2018.godine pozorište je izvelo 420 premijera.

Od marta 2018.godine pozorište je sastavni deo Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ u Zaječaru , čime se proširuje delatnost ove kulturne institucije.

Novoformirana ustanova organizuje tridesetak manifestacija u gradu i selima , od kojih je većina dugogodišnja, kao što su: Zaječarska Gitarijada, Festival mladih pesnika „Dani poezije“, „Sabor frulaša“ u Grljanu, Međuokružna smotra dečjeg narodnog stvaralaštva „Dens“ u Gradskovu, „Hajduk Veljkovi dani“ u Lenovcu, „Dani Adama Bogosavljevića“ u Koprivnici, „Vražogrnački točak“ u Vražogrncu, „Ilindanski sabor“ u Šipikovu, „Đurđevdanski sabor” u Gamzigradu, „Sabor kosovskih Srba Timočke Krajine” u Zvezdanu, Međunarodna likovna kolonija „Gamzigrad“ u Gamzigradskoj banji, Međunarodna izložba fotografija „Dete“ i Međunarodna izložba fotografija „Ekološka istina“ u Zaječaru.

Takođe, u saradnji sa mesnim zajednicama organizuju se i kulturno-umetničke smotre novijeg datuma: „Ivanjdanski sabor“ u Rgotini, ,“ Potekla voda studena“ u Velikom Izvoru , Sabor narodnog stvaralaštva „Jasenovačko leto“ u Velikom Jasenovcu, „Balkanski festival tradicionalne kulture Vlaha“ u Dubočanu , „Tikvijada“ U Nikoličevu, „Dani Gamzigradske banje“ u Gamzigradskoj banji, Kamp klasične muzike u Zaječaru.
Od 2018.godine organizuju se 2 nove manifestacije :“Petrovdanski dani“ u Grlištu i „Vlaške lepote Balkana“ u Velikoj Jasikovi ,a cilj je da se prigodne smotre organizuju u svim selima na području Grada Zaječara.

Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ u Zaječaru izdaje i časopis za društvena pitanja, kulturu i umetnost „Razvitak“, a 2018. godine u ustanovi su osnovani Gradski hor i Omladinski gradski folklorni ansambl, koji su 19.09. 2018. godine imali prvi nastup.
 

Uprava

Direktor: Vladimir Đuričić

:

Organizator opštih poslova i marketinga: Slavica Radovanović

Sekretar: Milena IvanovićAnsambl

Miloš Đuričić

Glumac i umetnički rukovodilac


Miloš Đuričić je rođen 1983. godine u Beogradu. Diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, klasa profesorke Biljane Mašić. Dobitnik je četiri nagrade "Zoranov brk" za najboljeg glumca večeri na festivalu "Dani Zorana Radmilovića ". Ostvario je brojne uloge u pozorištu, na filmu, radiju i televiziji. U zaječarskom pozorištu igra od 2006. godine.

Nataša Petrović

Glumica i rukovodilac dečje scene


Nataša Petrović je rođena u Zaječaru. Diplomarala na Fakultetu dramskih umetnosti u Prištini u klasi profesora Božidara Dimitrijevića 2000. godine kao stipendista zaječarskog pozorišta. Radi u pozorištu Zoran Radmilović od 1998. Dobitnik je nagrade "Zoranov brk". Režirala brojne dečje predstave i vodi školu glume

Vujadin Milošević

Glumac


Vujadin Milošević je rođen 1984. godine u Beogradu. Glumu je završio na Fakultetu umetnosti u Prištini. Pored pozorišta, brojne uloge je ostvario i na filmu i televiziji. Član je ansambla od 2009. godine.

Ana Bretšnajder

Glumica


Ana Bretšnajder je rođena u Pančevu, a glumu je završila u Beogradu, na Fakultetu Dramskih Umetnosti u klasi profesora Vladimira Jevtovića. Imala je zapažene uloge i na filmu i televiziji.

Miloš Tanasković

Glumac


Miloš Tanasković je rođen 1982. godine u Zemunu. Iako se od detinjstva bavio amaterski glumom, profesionalni glumac je postao nakon završetka Fakulteta umetnosti u Prištini. U zaječarskom pozorištu igra od 2005. godine, a pored pozorišta ostvario je brojne uloge i na filmu i televiziji.

Jelena Rajić

Glumica


Jelena Rajić, rođena u Zaječaru, završila je glumu na Fakultetu umetnosti u Prištini, a u pozorištu "Zoran Radmilović", u svom rodnom gradu igra od detinjstva, dok je stalni član ansambla postala 2009. godine.

Predrag Grbić

Glumac


Predrag Grbić je rođen u Novoj Varoši 1965. godine gde je i počeo da se bavi glumom. U zaječarskom pozorištu je ostvario mnoštvo uloga od 1996. godine. Dobitnik je nagrada "Joakim Vujić" i "Zoranov brk". Pored pozorišta u svojoj karijeri se pojavljivao i u televizijskim igranim i dokumentarnim serijama.

Viktorija Arsić

Glumica


Viktorija Arsić je rođena u Kruševcu. Glumu je završila u Nišu, u klasi prof. Branislava Lečića 2011. godine. Osim što je stalni član ansambla našeg pozorišta od 2019. godine, igra predstave u Kruševačkom pozorištu i Narodnom pozorištu Niš.

Branislav Mijatović

Glumac


Branislav Mijatović je rođen 1990. godine u Trebinju. Diplomirao je u klasi glumice Selme Alispahić 2014. godine na Akademiji dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli, BiH. Član je ansambla Narodnog pozorišta Timočke Krajine "Zoran Radmilović" od 2019. godine.

Sanja Nedeljković

Glumica


Sanja Nedeljković je rođena u Negotinu. Glumu je završila u klasi profesora Irfana Mensura na Internacionalnom Univerzitetu u Novom Pazaru - odeljenje Niš

Irena Stanković

Glumica


Irena Stanković je rođena u Beogradu. Glumu je završila na Fakultetu Savremenih Umetnosti u klasi profesora Božidara Đurovića

Gabrijel Bećarević

Glumac


Gabrijel Bećarević je rođen u Zaječaru 1995. godine. Glumu je završio u klasi prof. Milana Plećaša na Fakultetu Umetnosti Univerziteta u Prištini. Član je našeg ansambla od 2019. godine.

Ivana Bartunjek

Glumica


Ivana Bartunjek, rođena 1994.godine. Detinjstvo provela u Zaječaru. Osnovne studije glume završila je 2018. godine na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Prištini u klasi prof. Milana Plećaša. Na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu završava master studije menadžmenta kulture i medija. Stalni član ansambla Narodnog pozorišta Timočke Krajine "Zoran Radmilović" je od 2020.godine.

Aleksandra Manasijević

Glumica


Aleksandra Manasijević je diplomirala glumu na Fakultetu Savremenih Umetnosti u Beogradu. Aktivno se bavi glumom od svoje trinaeste godine. Iza sebe ima vipe pozorišnih, filmskih i televizijskih ostvarenja kao i nagrada na inostranim festivalima. Bavi se humanitarnim radom. Član je zaječarskog pozorišta od 2020. godine.