Istorija Pozorišta


Pozorište u Zaječaru formirano je 1946. godine kao Oblasno narodno pozorište. Prva predstava, koja je odigrana, 2. februara 1947. godine u zgradi nekadašnjeg Esnafskog doma, na sceni novog profesionalnog pozorišta, bila je „Žita cvetaju“ Jurija Mokreva. Za veoma kratko vreme, zaječarsko Pozorište izraslo je u uglednu i dobro organizovanu kulturnu ustanovu, koja je svoju delatnost u početku vršila na području Timočke krajine.

Na inicijativu ljudi iz zaječarskog teatra 1965. godine u Zaječaru je osnovan jedan od najznačajnijih pozorišnih festivala u Srbiji - Susreti profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“. Za više od pet decenija, koliko ovaj festival traje, Zaječar je šest puta bio domaćin, a ansambl pozorišta osvojio 80 nagrada na festivalima koji su održavani širom Srbije, čime se svrstava u najuspešnije teatre u zemlji.
Komadi “Kamen za pod glavu“, „Četiri sata“, „Karolina Nojber“, „Putujuće pozorište Šopalović“ samo su deo ostvarenja koja su pobudila pažnju publike ali i stručnog dela javnosti, osvojivši, ne mali broj nagrada za glumačko izvođenje, režiju, scenografiju i kostime, na raznim festivalima u zemlji i inostranstvu.
„Dani Zorana Radmilovića“, smotra najboljih pozorišnih ostvarenja, osnovani su 1992.godine , a nagrada koja nosi Zoranovo ime, u glumačkom svetu, važi za jednu od najprestižnijih.

Od 2009. godine održava se i „ZajeČAR“, Međunarodni pozorišni festival za decu, smotra vrhunskih pozorišnih predstava za najmlađe profesionalnih teatara iz zemlje i inostranstva.

Za više od 70 godina postojanja i uspešnog rada pozorište u Zaječaru, uprkos brojnim problemima sa kojima se susretalo kroz decenije postojanja, spada u naznačajnije institucije kulture na istoku Srbije. Do sredine 2018.godine pozorište je izvelo 420 premijera.

Od marta 2018.godine pozorište je sastavni deo Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ u Zaječaru , čime se proširuje delatnost ove kulturne institucije.

Novoformirana ustanova organizuje tridesetak manifestacija u gradu i selima , od kojih je većina dugogodišnja, kao što su: Zaječarska Gitarijada, Festival mladih pesnika „Dani poezije“, „Sabor frulaša“ u Grljanu, Međuokružna smotra dečjeg narodnog stvaralaštva „Dens“ u Gradskovu, „Hajduk Veljkovi dani“ u Lenovcu, „Dani Adama Bogosavljevića“ u Koprivnici, „Vražogrnački točak“ u Vražogrncu, „Ilindanski sabor“ u Šipikovu, „Đurđevdanski sabor” u Gamzigradu, „Sabor kosovskih Srba Timočke Krajine” u Zvezdanu, Međunarodna likovna kolonija „Gamzigrad“ u Gamzigradskoj banji, Međunarodna izložba fotografija „Dete“ i Međunarodna izložba fotografija „Ekološka istina“ u Zaječaru.

Takođe, u saradnji sa mesnim zajednicama organizuju se i kulturno-umetničke smotre novijeg datuma: „Ivanjdanski sabor“ u Rgotini, ,“ Potekla voda studena“ u Velikom Izvoru , Sabor narodnog stvaralaštva „Jasenovačko leto“ u Velikom Jasenovcu, „Balkanski festival tradicionalne kulture Vlaha“ u Dubočanu , „Tikvijada“ U Nikoličevu, „Dani Gamzigradske banje“ u Gamzigradskoj banji, Kamp klasične muzike u Zaječaru.
Od 2018.godine organizuju se 2 nove manifestacije :“Petrovdanski dani“ u Grlištu i „Vlaške lepote Balkana“ u Velikoj Jasikovi ,a cilj je da se prigodne smotre organizuju u svim selima na području Grada Zaječara.

Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ u Zaječaru izdaje i časopis za društvena pitanja, kulturu i umetnost „Razvitak“, a 2018. godine u ustanovi su osnovani Gradski hor i Omladinski gradski folklorni ansambl, koji su 19.09. 2018. godine imali prvi nastup.
 

Uprava

Direktor: Vladimir Đuričić

:

Organizator opštih poslova i marketinga: Slavica Radovanović

Sekretar: Milena IvanovićAnsambl

Miloš Đuričić

Glumac i umetnički rukovodilac


Miloš Đuričić je rođen 1983. godine u Beogradu. Diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, klasa profesorke Biljane Mašić. Dobitnik je četiri nagrade "Zoranov brk" za najboljeg glumca večeri na festivalu "Dani Zorana Radmilovića ". Ostvario je brojne uloge u pozorištu, na filmu, radiju i televiziji. U zaječarskom pozorištu igra od 2006. godine.

Nataša Petrović

Glumica i rukovodilac dečje scene


Nataša Petrović je rođena u Zaječaru. Diplomarala na Fakultetu dramskih umetnosti u Prištini u klasi profesora Božidara Dimitrijevića 2000. godine kao stipendista zaječarskog pozorišta. Radi u pozorištu Zoran Radmilović od 1998. Dobitnik je nagrade "Zoranov brk". Režirala brojne dečje predstave i vodi školu glume

Vujadin Milošević

Glumac


Vujadin Milošević je rođen 1984. godine u Beogradu. Glumu je završio na Fakultetu umetnosti u Prištini. Pored pozorišta, brojne uloge je ostvario i na filmu i televiziji. Član je ansambla od 2009. godine.

Ana Bretšnajder

Glumica


Ana Bretšnajder je rođena u Pančevu, a glumu je završila u Beogradu, na Fakultetu Dramskih Umetnosti u klasi profesora Vladimira Jevtovića. Imala je zapažene uloge i na filmu i televiziji.

Miloš Tanasković

Glumac


Miloš Tanasković je rođen 1982. godine u Zemunu. Iako se od detinjstva bavio amaterski glumom, profesionalni glumac je postao nakon završetka Fakulteta umetnosti u Prištini. U zaječarskom pozorištu igra od 2005. godine, a pored pozorišta ostvario je brojne uloge i na filmu i televiziji.

Jelena Rajić

Glumica


Jelena Rajić, rođena u Zaječaru, završila je glumu na Fakultetu umetnosti u Prištini, a u pozorištu "Zoran Radmilović", u svom rodnom gradu igra od detinjstva, dok je stalni član ansambla postala 2009. godine.

Predrag Grbić

Glumac


Predrag Grbić je rođen u Novoj Varoši 1965. godine gde je i počeo da se bavi glumom. U zaječarskom pozorištu je ostvario mnoštvo uloga od 1996. godine. Dobitnik je nagrada "Joakim Vujić" i "Zoranov brk". Pored pozorišta u svojoj karijeri se pojavljivao i u televizijskim igranim i dokumentarnim serijama.

Viktorija Arsić

Glumica


Viktorija Arsić je rođena u Kruševcu. Glumu je završila u Nišu, u klasi prof. Branislava Lečića 2011. godine. Osim što je stalni član ansambla našeg pozorišta od 2019. godine, igra predstave u Kruševačkom pozorištu i Narodnom pozorištu Niš.

Branislav Mijatović

Glumac


Branislav Mijatović je rođen 1990. godine u Trebinju. Diplomirao je u klasi glumice Selme Alispahić 2014. godine na Akademiji dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli, BiH. Član je ansambla Narodnog pozorišta Timočke Krajine "Zoran Radmilović" od 2019. godine.

Sanja Nedeljković

Glumica


Sanja Nedeljković je rođena u Negotinu. Glumu je završila u klasi profesora Irfana Mensura na Internacionalnom Univerzitetu u Novom Pazaru - odeljenje Niš

Gabrijel Bećarević

Glumac


Gabrijel Bećarević je rođen u Zaječaru 1995. godine. Glumu je završio u klasi prof. Milana Plećaša na Fakultetu Umetnosti Univerziteta u Prištini. Član je našeg ansambla od 2019. godine.

Fuad Tabučić

Glumac


Fuad Tabučić je rođen 1976. godine u Tuzli. Diplomirao je u klasi profesora Boška Dimitrijevića. Svoju profesionalnu glumačku karijeru je započeo 2002. godine na sceni našeg pozorišta. Pored glume, uspešno se bavi režijom i pisanjem drama. Široj publici je poznat po mnogobrojnim ulogama ostvarenim na filmu i televiziji.

Ivana Bartunjek

Glumica


Ivana Bartunjek, rođena 1994.godine u Beogradu. Detinjstvo je provela u Zaječaru. Osnovne studije glume završila je 2018. godine na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Prištini u klasi prof. Milana Plećaša. Na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 2021.godine završila je master studije menadžmenta kulture i medija odbranivši rad "Pozorište u doba krize - uticaj pandemije korona virusa na menadžment i produkciju pozorišta" pod mentorstvom red.prof.dr Maje Ristić. Trenutno se priprema za doktorske studije. Bavila se televizijskom produkcijom, dok nije postala stalni član ansambla Narodnog pozorišta Timočke Krajine "Zoran Radmilović" 2020.godine

Aleksandra Manasijević

Glumica


Aleksandra Manasijević je diplomirala glumu na Fakultetu Savremenih Umetnosti u Beogradu. Aktivno se bavi glumom od svoje trinaeste godine. Iza sebe ima vipe pozorišnih, filmskih i televizijskih ostvarenja kao i nagrada na inostranim festivalima. Bavi se humanitarnim radom. Član je zaječarskog pozorišta od 2020. godine.

Marija Stanković

Glumica


Marija Stanković je rođena u Negotinu 1996. godine. Završila je osnovne studije glume 2019. godine, a zatim i master studije glume 2021. godine na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu u klasi Božidara Đurovića i Hadži Nenada Maričića.