36. Festival mladih pesnika

28.5.2022.

Pobednik 36. Festivala mladih pesnika je Marija Živković iz Zaječara. Posle čak 17 godina, laureat je iz grada domaćina ove pesničke smotre.Žiri 36. Festivala mladih pesnika u Zaječaru u sastavu: Vlasta Mladenović, predsednik, Miloš Petković, Jovica Tišma, Goran Maksimović i Katarina Pantović, članovi, većinom glasova doneo je odluku da je pobednički ciklus pesama poslat pod šifrom „Apolija” autora Marije Živković iz Zaječara. U obrazloženju žirija se navodi: „Poezija Маrije Živković jasan je odraz egzistencijalne teskobe i prepozaje se kao pokušaj usredištenja u ovom svetu. Lirska junakinja suočena je sa nadražajima iz spoljnjeg sveta koje razume kao bremenite signale i znakove, kao oruđe u težnji da interpretira stvarnost i vlastito emotivno i psihološko stanje. U ovim pesmama-crticama, jezički izuzetno preciznim i odmerenim, lišenim figuralnosti i hronotopskih određenja, autorka postiže maksimalan semantički učinak na minimalnom tekstualnom prostoru, a svaki stih pulsira kao intuitivan i enigmatičan.“Laureat festivala je iz Zaječara posle 17 godina, s obzirom na to da je Zaječarac Mladen Šljivović bio pobednik Festivala održanog 2005. godine. Inače, među dobitnicima ove prestižne nagrade su istaknuti književnici Vladan Matijević i Dejan Aleksić.Pobedniku festivala pripada nagrada u vidu izdanja prve knjige pesama, a od ove godine pobednik Festivala mladih pesnika učestvovaće na manifestaciji „Smederevska pesnička jesen“. Podsetimo, na ovogodišnji konkurs svoje radove poslalo je 46 mladih pesnika do 30 godina starosti. Žiri je odabrao cikluse pesama šestoro finalista iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Osim Marije Živković to su: Andrija Radović iz Podgorice, Milica Mrkonjić iz Bijeljine, Tijana Kutanjac iz Bačke Palanke, Uglješa Nikodijević iz Zaječara i Nemanja Grujičić iz Valjeva. Memorijalna nagrada „Sergije Lajković“, koja se dodeljuje za izuzetan doprinos afirmaciji književnog stvralaštva mladih ove godine je dodeljena „Književnim novinama“ , glasilu Udruženja književnika Srbije. Nagradu je primio glavni i odgovorni urednik časopisa Bratislav R. Milanović.Dodeli nagrada predhodila je promocija knjige „Pisma Sintiji“ Maje Stojanac iz Novog Sada, pobednice 35. Festivala mladih pesnika. O knjizi su pored autorke govorili Katarina Pantović i Milomir Gavrilović. Tokom poslednjeg festivalskog dana priređen je i nastup učesnika prvih „Mladomajskih susreta“, multimedijalne manifestacije umetničkog stvaralaštva mladih na čijim je temeljima nastao Festival mladih pesnika. Učesnici programa bili su: Šimo Ešić, Vlasta Mladenović, Živko Nikolić i Jovica Tišma. Oni su govorili svoje stihove i ukratko evocirali uspomene na „Mladi maj“. Na početku današnjeg programa predstavljena je knjiga „Vreme je za vrt“ Vilijema S. Marvina. O ovom izdanju govorili su: Alen Bešić, Marjan Čakarević i Saša Stojanović.

27.5.2022.

U Radul begovom konaku sinoć je nastavljen 36. Festival mladih pesnika programom „Književni časopisi danas“ u okviru koga je predstavljen časopis “Književne novine”. Govorili su glavni i odgovorni urednik časopisa Bratislav R. Milanović i operativni urednik Milan Lukić. U nastavku Festivala promovisana je antologija izabranih pesama 38 savremenih norveških pisaca „Nekršteni fjordovi“, u okviru programa “Poezija prevodnica”. O norveškoj poeziji govorili su književnik Petar Miloradović i urednik izdanja Miloš Petković.Sat kasnije predstavljena je knjiga „Autohipnoza“ Đorđa Despića, o kojoj su pored autora govorili književni kritičari Jelena Mladenović i Milomir Gavrilović.Festival mladih pesnika nastavlja se od 17.00h, kada će u Radul-begovom konaku biti predstavljena knjiga „Vreme je za vrt“ Vilijema S. Marvina, a od 18.00h je nastup učesnika prvih “Mladomajskih susreta”. Govore: Šimo Ešić, Vlasta Mladenović, Živko Nikolić, Jovica Tišma. Od 19.00h biće promovisana knjiga „Pisma Sintiji“ Maje Stojanac, pobednice 35. Festivala mladih pesnika. Nastup mladih neafirmisanih pesnika, finalista Festivala, predviđen je od 20.00h nakon čega će biti proglašen pobednik smotre. Predviđena je i dodela memorijalne nagrade „Sergije Lajković“ za poseban doprinos u afirmaciji književnog stvaralaštva mladih.

Drugi dan 36. Festivala mladih pesnika počeo je danas programom pod nazivom”FunZine”, tačno u podne, u dvorištu O.Š.”Desanka Maksimović” u Zaječaru. Svoje stihove govorilo je osmoro učenika iz O.Š.”9. srpska brigada” u Boljevcu i sedmoro iz zaječarske škole “Desanka Maksimović”, čiji su talenat za pisanje i kazivanje stihova prepoznali nastavnici srpskog jezika Stevan Jovanović i Lidija Milenković iz Zaječara kao i Maja Radovanović iz Boljevca. Učenike je, dok su kazivali stihove, na gitari pratila Darija Pantić a po završenom programu su ih svojim stihovima pozdravili Šimo Ešić, književnik iz Bosne i Hercegovine i Uglješa Nikodijević, finalista festivala. Pesnička smotra nastavlja se večeras u 18.00h u Radul-begovom konaku.

26.5.2022.

U Radul begovom konaku sinoć je nastavljen 36. Festival mladih pesnika programom „Pesma na dar“ u okviru koga su predstavljeni radovi članova udruženja osoba sa invaliditetom i lica sa posebnim potrebama. U nastavku Festivala održana je promocija negotinskih časopisa “Buktinja” i “Bibliopis” o kojima su govorili profesor srpske književnosti na Univerzitetu u Nišu, književni kritičar Goran Maksimović, kao i autori Saša Skalušević i Vlasta Mladenović. U programu je učestvovala i pesnikinja iz Severne Makedonije Iskra Peneva, koja je govorila svoje stihove i predstavila prevode makedonskih i slovenačkih pesnika, čija je poezija objavljena u „Bibliopisu“. U okviru sinoćnjeg programa predstavljen je i portret pesnika Dejana Aleksića, jednog od najznačajnijih savremenih srpskih pesnika, koji je osvojio mnogobrojne nagrade. Pored autora o njegovom stvaralaštvu govorili su Marjan Čakarević i Milorad Gavrilović. Festival se nastavlja danas u OŠ „Desanka Maksimović“ gde će od 12.00h biti predstavljeni radovi učenika osnovnih i srednjih škola Zaječara i Boljevca, , a od 18.00h u Radul –begovom konaku biće promovisan čaopis „Književne novine“. Sat kasnije biće promovisana antologija izabnih pesama 38 savremenih norveških pisaca „Nekršteni fjordovi“, a od 20.00h biće predstavljena knjiga „Autohipnoza“ autora Đorđa Despića. Sutra od 17.00h u Radul-begovom konaku biće predstavljena knjiga „Vreme je za vrt“ Vilijema S. Marvina, od 18.00h je nastup učesnika prvih “Mladomajskih susreta”. Govore: Šimo Ešić, Vlasta Mladenović, Živko Nikolić, Jovica Tišma. Od 19.00h biće promovisana knjiga „Pisma Sintiji“ Maje Stojanac, pobednice 35. Festivala mladih pesnika. Nastup mladih neafirmisanih pesnika, finalista Festivala, predviđen je od 20.00h nakon čega će biti proglašen pobednik smotre. Predviđena je i dodela memorijalne nagrade „Sergije Lajković“ za poseban doprinos u afirmaciji književnog stvaralaštva mladih.

U zaječarskom pozorištu danas je svečano otvoren 36. Festival mladih pesnika. Otvarajući manifestaciju gradska većnica za kulturu Elena Matković je poželela mladim pesnicima – finalistima puno uspeha i istakla da su za nju svi pobednici. Okupljene učesnike skupa u ime organizatora pozdravila je pomoćnica direktora Ustanove NPTK-CK „Zoran Radmilović“ Biljana Glišić koja je izrazila zadovoljstvo zbog međunarodnog karaktera festivala na kome učestvuju pesnici iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Crne Gore, ali su zastupljeni i pesnici iz Zaječara i Negotina. Na pesnički način, festival je otvorio jedan od najistaknutijih dečjih pesnika na prostoru bivše Jugoslavije Šimo Ešić iz Tuzle, direktor izdavačke kuće „Bosanska riječ –Lijepa riječ, koji je učestvovao na prvom „Mladom maju“ u Zaječaru i kome je zato Zaječar u srcu. On je animirao okupljene učenike zaječarskih osnovnih škola „Ljubica Radosavljević Nada“ i „Desanka Maksimović“ koji su uživali u druženju sa pesnikom i susretu sa njegovim stvaralaštvom. Festival se nastavlja u 18.00h u Radul –begovom konaku programom „Pesma na dar“ u okviru koga će biti predstavljeni radovi članova udruženja osoba sa invaliditetom i lica sa posebnim potrebama. Od 19.00h biće predstavljeni časopisi “Buktinja” i “Bibliopis” i prevodi savremene makedonske i slovenačke poezije. Govoriće: Goran Maksimović, Vlasta Mladenović, Saša Skalušević, Iskra Peneva i Vedran Mladenović. Od 20.00h predviđen je portret pesnika Dejana Aleksića. U petak 27. maja u OŠ „Desanka Maksimović“ od 12.00h biće predstavljeni radovi učenika osnovnih i srednjih škola Zaječara i Boljevca, , a od 18.00h u Radul –begovom konaku biće promovisan čaopis „Književne novine“. Sat kasnije biće promovisana antologija izabnih pesama 38 savremenih norveških pisaca „Nekršteni fjordovi“, a od 20.00h biće predstavljena knjiga „Autohipnoza“ autora Đorđa Despića. U subotu 28. maja, od 17.00h biće predstavljena knjiga „Vreme je za vrt“ Vilijema S. Marvina, od 18.00h je Nastup učesnika prvih “Mladomajskih susreta”. Govore: Šimo Ešić, Vlasta Mladenović, Živko Nikolić, Jovica Tišma. od 20.00h Nastup mladih neafirmisanih pesnika, finalista Festivala,predviđen je od 20.00h nakon čega će biti proglašen pobednik smotre. Predviđena je i dodela memorijalne nagrade „Sergije Lajković“ za poseban doprinos u afirmaciji književnog stvaralaštva mladih.

U Zaječaru se od 26. do 28. maja održava 36. Festival mladih pesnika.
Svečano otvaranje je danas u 12.00h u zaječarskom pozorištu.
Gost će biti Šimo Ešić iz Bosne i Hercegovine, jedan od najistaknutijih dečjih pesnika sa prostora nekadašnje Jugoslavije.
Festival se nastavlja u 18.00h u Radul –begovom konaku.Tokom trodnevnog trajanja predviđen je bogat program u kome će učestvovati tridesetak pesnika iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije, od kojih šestoro finalista.
Predstaviće se učesnici prvih mladomajskih susreta, biće predstavljeni savremeni srpski i strani pesnici, književni časopisi, kao i knjiga pobednice 35. Festivala mladih pesnika Maje Stojanac „Pisma Sintiji“.
Nastup finalista 36. festivala predviđen je u subotu 28. maja od 19.00 sati nakon čega će biti proglašen pobednik festivala. Predviđena je i dodela memorijalne nagrade „Sergije Lajković“ za poseban doprinos afirmaciji književnog stvaralaštva mladih. 


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *